Parlem de pilota

Desplaça el ratolí sobre les paraules de la il·lustració per saber què s'amaga dins el trinquet

Marxador o marxadora

m. i f. Persona encarregada de marxar en una partida de pilota.

Mitger o mitgera

m. i f. Jugador que se situa entre el punter i el rest, amb la funció d’interceptar les pilotes tallades de corda i també amb l’objectiu d’acabar quinzes amb la volea.

Rest

m. i f. En un trio o en una parella de jugadors, pilotari que juga darrere

Punter o puntera

m. i f. Jugador que se situa davant de tot en una parella o un trio, i que s’encarrega de defendre la part davantera del seu camp i de ferir.

Careta

f. Cara del primer escaló de l’escala del trinquet, d’una alçària superior a la dels altres escalons, que pel fet de tindre una certa inclinació fa que la pilota que hi colpege modifique la trajectòria i desconcerte l’adversari.

Travessar

v. tr. i intr. Pactar el guany o la pèrdua (d’una certa quantitat de diners) segons quin siga el resultat d’una competició o d’un joc.

Tamborí

m. Xamfrà de 25 cm de base i 25 cm d’altura que, tant en la banda del rest com en la del dau, mata l’angle que fan els frontons amb el terra del trinquet.

Escala

f. En el trinquet, graderia de quatre escalons, el primer dels quals és més alt que els altres, situada a l’esquerra del dau, on s’assenten els aficionats i que, a l’efecte de joc, es considera aire.

Dau

m. Espai situat en l’angle que forma l’escala amb el frontó de la part de dalt del trinquet, on s’ha d’introduir la pilota en la ferida, i que està delimitat per dos rectangles, l’un en terra i l’altre en la paret de rebot.

Home bo

m. Jutge o àrbitre que dóna faltes o bones, encarregat d’observar algun punt determinat del camp considerat fonamental en el transcurs d’una partida, com ara la perxa, la galotxa, el dau o la corda.

Muralla

f. Mur lateral del trinquet, especialment el situat a la dreta de qui fa el dau.

Llotgeta

f. Espai del trinquet destinat als aficionats, situat a la dreta del dau en l’angle que formen la muralla i el frontó.

Galeria

f. Lloc del trinquet destinat al públic, situat en la part superior dels frontons.

Quinze

m. Cadascun dels quatre punts que, quan es guanyen, fan pujar la comptabilitat del joc.